uitleg

ISO, diafragma en sluitertijd uitgelegd aan de hand van .... een emmer water!

 

ISO-waarde = Grootte van de emmer

  • Diafragma = De kraan
  • Sluitertijd = De tijd voordat de emmer vol is
  • Water = De hoeveelheid aanwezig licht

 

De emmer

De emmer moet precies tot aan de rand vol.

 

  • Overstromen = Overbelichten
  • Niet vol = Onderbelichten

 

Gelukkig weet de camera precies hoe groot de emmer is en kan hij volledig automatisch de emmer tot aan de rand vullen.

 

ISO-waarde, een magisch en onbegrepen getal

Je bepaalt voor je gaat fotograferen de ISO-waarde. Deze waarde begint veelal bij 100 of 200 (sommige camera´s zelfs 50) en kan oplopen tot wel 25.000.ISO 100 is een hele grote emmer en ISO 25.000 een heel kleintje. Als er heel veel water (lees licht) is, kies je voor een grote emmer en bij weinig water kies je een kleintje. Een grote emmer heeft veel inhoud (informatie in je foto) en zal kwalitatief het beste resultaat geven. Je kiest dus altijd een zo groot mogelijke emmer!

 

Diafragma, de kraan van je camera

Het diafragma is de kraan van je camera, groot diafragma is de kraan vol open, klein diafragma is de kraan bijna dicht. Dit heeft dus direct invloed op de tijd die het duurt voordat de emmer vol is.

 

  • Groot diafragma = Emmer snel vol
  • Klein diafragma = Emmer langzaam vol
X

fcdeontspanner.nl

copyright (c) 2020